Asbest aanwezig ? Dan riskeert u een boete

Asbest aanwezig? Dan riskeert u een boete

Bent u van plan om te gaan verbouwen? Dan is het goed om altijd eerst na te gaan of er mogelijk aanwezig is in het pand. Mocht u hier geen rekening mee houden, maar blijkt er toch asbest aanwezig te zijn, dan riskeert u naast uw gezondheid ook hoge boetes. Hoewel het gebruik van asbest sinds 1994 verboden is, zit er nog regelmatig asbest in gebouwen die voor deze tijd gebouwd zijn. Daarom doet u er goed aan om een asbestinventarisatierapport op te laten stellen wanneer er een grote kans is dat er asbest aanwezig is (een rapport kost om en nabij 400 euro voor een woning).

Asbest verwijderen

Asbest verwijderen mag niet zomaar, hiervoor moet u een gecertificeerd bedrijf inschakelen. In zijn om en nabij 300 bedrijven die legaal asbest mogen verwijderen. Bedrijven die asbest verwijderen moeten dit altijd eerst melden bij Inspectie SZW. Zij hebben een speciaal team van inspecteurs die misstanden met asbest tegen gaan.

Boete voor malafide verwijderen asbest

Regelmatig verschijnen er berichten in het nieuws over bedrijven die asbest hebben verwijderd zonder dat zij hier toestemming voor hadden. Maar ook komt het regelmatig voor dat men er gewoonweg geen erg in had dat er asbest aanwezig was. In dit geval riskeert een bedrijf de gezondheid van werknemers, daarom staan hier hoge boetes op. Bij herhaling riskeert een bedrijf zelfs dat zij gedurende een lange periode (enkele maanden) hun werkzaamheden moeten opschorten.

Asbest in container

Het is verboden om asbest of asbestgelijkend materiaal in onze afvalcontainers te storten. Mocht u dit toch doen, dan bestaat er een kans dat het asbest tussen ander terecht komt en het niet meer getraceerd kan worden. In dit geval wordt er een milieudelict gepleegd, hier staan hoge boetes op. Mocht u toch asbest hebben, schakel dan een gecertificeerd bedrijf in! Een bedrijf kunt u vinden op ascert.nl