Bouwafval verzamelen recycle bouwmateriaal | Afvalcontainerbestellen.nl

Bouwafval wordt gerecycled tot nieuw bouwmateriaal

In de Brusselse gemeente Evere wordt momenteel verzameld van een oud kantoorpand en gerecycled tot nieuw bouwmateriaal. Het oude kantoorpand wordt met het nieuwe bouwmateriaal omgebouwd tot een wooncomplex geschikt voor 80 gezinnen. Duurzaam bouwen kan in de toekomst veel economische voordelen opbrengen, maar staat nu nog volledig in de kinderschoenen.

Bouw van ecovriendelijk wooncomplex

De bouw van het ecovriendelijke wooncomplex in Evere begint met het voorzichtig verwijderen van duizenden vierkante meters aan plafondtegels, vloeren, tapijttegels, verlichtingsarmaturen en wandisolatie. Dit wordt allemaal weer opnieuw hergebruikt in het wooncomplex. Daarnaast is het , glas, steen, bekabeling, metaal en gips van het pand ook zorgvuldig verzameld en gesorteerd. Van deze bouwmaterialen worden weer compleet nieuwe materialen gemaakt voor andere bouwprojecten. In plaats van het oude pand eerst neer te halen, wat vaak gedaan wordt om daarna iets volledig nieuws op te bouwen, is er in Evere voor gekozen om de structuur van het kantoorpand ook opnieuw te gebruiken voor het nieuwbouwproject. Voordat alle materialen opnieuw ingezet worden, worden deze uiteraard getest op hun kwaliteit. Wanneer iets niet 100% in orde is, wordt het niet opnieuw gebruikt in de bouw.

Nog steeds stijgende prijzen bouwmaterialen

De prijzen van hout, glas, , baksteen, kit, kranen, pvc-buizen, en zijn afgelopen maanden explosief gestegen. Deze stijging heeft meerdere redenen: dankzij de coronacrisis hebben vele fabrieken hun productie flink teruggeschroefd, dat terwijl het aantal bouwprojecten blijft stijgen. Aannemers en producenten kunnen deze gegroeide vraag niet bijbenen, waardoor een prijsstijging een logisch gevolg is. Daarnaast komt staal, klei en aluminium voornamelijk uit Rusland en Oekraïne waarvan de aanvoer nu ook flink verstoord is. Een laatste grote oorzaak van de stijgende prijzen is de stijging van de gasprijzen. De productie van bouwmateriaal en het bouwen van bouwprojecten gaat hand in hand met het gebruik van gas. Een afname van de prijzen van bouwmateriaal lijkt voorlopig ook nog niet in zicht.

Betaalbare woningen door duurzamer bouwen

Er zullen meer betaalbare woningen kunnen komen als er meer gefocust gaat worden op duurzamer bouwen. Gezien de enorme toename van bouwmateriele kosten is het enorm vooruitstrevend gedacht om voortaan alleen nog maar meer duurzaam te gaan bouwen. Het recyclen van bouwafval zal uiteindelijk goedkoper uitvallen dan het kopen van nieuw bouwmateriaal. Echter, bij het nieuwbouwproject in Evere wordt nu nog slechts 2% van de benodigde bouwkost uit gerecycled materiaal gehaald. Door circulair bouwen te verwerken als voorwaarde in bouwvergunningen, kan er wel zeker een daling in bouwkosten waarneembaar zijn.

Verzamelen eigen bouwafval

Hoewel het recyclen van bouwafval tot nieuw bouwmateriaal momenteel nog in de kinderschoenen staat, blijft het hoe dan ook belangrijk dat wij ons blijven bezighouden met het verzamelen van eigen bouwafval. Dat kan perfect in één van de containers van Afvalcontainerbestellen.nl. Bekijk het assortiment voor al onze afvalcontainers of neem contact op als u vragen heeft.