Circulair meubilair bij de overheid | Afvalcontainerbestellen.nl

Circulair meubilair bij de overheid

Om de transitie naar een circulaire economie kracht bij te zetten, heeft de Tweede Kamer bepaald dat de Rijksoverheid 10 procent van haar inkopen circulair moet gaan doen. Als onderdeel hiervan heeft Rijkswaterstaat onlangs de circulaire inkoop van 100.000 werkplekken aanbesteed. Bijzonder is, dat het hier niet alleen om producten, maar ook om diensten gaat. Zo wordt er niet alleen circulair ingekocht, maar worden er ook contracten afgesloten om huidig kantoormeubilair een tweede leven te geven.

Circulaire inkoop van stoelen, tafels en kasten

De bovenstaand beschreven aanbesteding heeft een looptijd van 10 jaar. Onder werkplekken worden stoelen, tafels en kasten verstaan. Onderdeel van de aanbesteding is het leveren van nieuw, circulair geproduceerd, meubilair. Daarnaast wordt de levensduur van huidig kantoormeubilair zoveel mogelijk verlengd, krijgt huidig meubilair zoveel mogelijk een tweede leven voor het wordt afgedankt en worden materialen van afgedankt meubilair zoveel mogelijk hergebruikt.

Besparing door circulair inkopen

In eerste instantie vergt het circulair inkopen bij de overheid een fikse investering. Zo moest precies uitgezocht worden wat de mogelijkheden en de beperkingen op dit gebied zijn. Het is echter de bedoeling dat deze investering weer wordt terugverdiend met behulp van de nieuwe werkwijze. Zo heeft Rijkswaterstaat een budget van 500.000 euro beschikbaar gesteld om het circulair inkopen mogelijk te maken, terwijl verwacht wordt dat het circulair inkopen een besparing van 2 tot 3 miljoen euro op gaat leveren. Er hoeft uiteindelijk namelijk veel minder nieuw meubilair aangeschaft te worden.

Onze bijdrage aan een circulaire economie

Afvalcontainerbestellen.nl levert sinds haar oprichting een flinke bijdrage aan de circulaire economie. Wij zamelen afvalstromen namelijk zoveel mogelijk gescheiden in, waardoor een groot gedeelte van de waardevolle afvalstoffen hergebruikt kan worden. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar levert ook een flinke kostenbesparing op. Een besparing die u terugziet in de voordelige prijzen van onze containerservice. Over het algemeen geldt, dat hoe beter u uw afval scheidt, hoe goedkoper de verwerking van uw afval zal zijn.