Grote hoeveelheden afval in Nederlandse riolering | Afvalcontainerbestellen.nl

Grote hoeveelheden afval in Nederlandse riolering

Jaarlijks wordt er een hoop afval in het Nederlandse riool gedeponeerd, wat vervolgens leidt tot vervelende verstoppingen. Deze grote hoeveelheid afval belandt in het riool via toiletten en afvoerputten. Het ‘rioolafval’ bestaat voornamelijk uit bekende verstoppende voorwerpen zoals maandverband of vochtig toiletpapier. Maar soms zitten er ook opmerkelijke voorwerpen zoals houten balken, dierlijke kadavers, wapens of zelfs tussen het afval wat in onze riolen wordt aangetroffen.

Campagnes voor bewustwording

Steeds meer gemeentes voeren campagne om hun inwoners in te lichten over het correct gebruiken van het riool. Sinds 2012 werkt de stad bijvoorbeeld aan de bewustwording over afval in het riool. Het riool is alleen bestemd voor ontlasting en toiletpapier. Toch denken mensen vaak dat het ook mogelijk is om tampons, maandverband, kattengrit, frituurvet, luiers of vochtig toiletpapier door te spoelen. Dit afval zorgt vervolgens voor flinke verstoppingen in de riolering, wat veelal resulteert in dure reparaties van de leidingen. De kosten voor het repareren van het riool lopen alleen in al op tot een paar ton per jaar.

Vochtig toiletpapier en frituurvet

Uit een onderzoek van Radar is gebleken dat een Nederlander elk jaar gemiddeld 3,5 kilo afval door het riool heen spoelt. De grootste boosdoeners zijn vetten en ‘afbreekbare’ doekjes, ofwel vochtig toiletpapier. De afbreektijd van dit vochtige papier is vrij lang, waardoor het niet op tijd is opgelost als het in aanraking komen met vettige substanties zoals frituurvet in het riool. Samen vormen vet en het vochtige toiletpapier daardoor voor flinke verstoppingen.

Wat kunt u zelf doen voor een schone riolering?

Om ons riool in een goede staat te houden is het belangrijk dat iedereen zijn of haar bijdrage levert. Dit kan door er rekening mee te houden dat er geen andersoortige voorwerpen dan ontlasting en toiletpapier in het toilet mogen doorgespoeld worden. In de gootsteen mogen daarnaast bijvoorbeeld enkel vloeibare dranken, zure melk of soep worden weggespoeld, terwijl stukjes eten of yoghurt al snel voor verstopping zorgen.

Afvalcontainerbestellen.nl houdt Nederland schoon

Als afvalbedrijf dragen wij graag ons steentje bij aan een schoner . Daarom kunt u bij ons terecht voor voordelige afvalcontainers die gebruikt kunnen worden voor het gemakkelijk afvoeren van . Of het nu om -, bouw- of gaat, wij halen het bij u op en zorgen dat het afval gerecycled wordt. Al onze prijzen zijn all-in, zodat er achteraf geen nare verrassingen ontstaan door bijkomende kosten. Gaat u binnenkort verbouwen of aan de slag met een andere klus? Dan kunt u op ons rekenen.