Natuurgebieden bedreigt door gedumpt tuinafval | Afvalcontainerbestellen.nl

Natuurgebieden bedreigt door gedumpt tuinafval

In de herfstperiode maken veel mensen hun tuin klaar voor de winter. Het wat door deze werkzaamheden overblijft, moet echter wel goed opgeruimd worden. Dit type afval wordt jammer genoeg vaak gedumpt in natuurgebieden, in plaats van in een groene container of bij de milieustraat. Dit is niet de bedoeling, want tuinafval is namelijk erg schadelijk voor de natuur en dit zorgt voor grote problemen.

Biologisch afbreekbaar?

Regelmatig worden er aan de randen van bosgebieden grote hoeveelheden gedumpt gevonden. Dit gedumpte afval kan echter overlast voor mens, dier en de natuur veroorzaken. Veel mensen denken dat groenafval ‘gewoon biologisch afbreekbaar is’ en daardoor gedumpt mag worden in natuurgebieden. Het dumpen van hiervan heeft echter grote nadelen voor het behoud van onze natuur.

Exotische planten

Een van de grootste bedreigingen die voortkomen uit de illegale dumpingen, is de invasie van exotische plantensoorten. Exotische planten zoals de reuzenberenklauw, Japanse duizendknoop en de reuzenbalsemien komen voort uit tuinafval. Deze planten groeien snel en zijn hierdoor lastig te bestrijden. Door deze plantensoorten worden onze inheemse planten verdrongen. Soms kunnen deze planten zelfs een compleet gebied overwoekeren. Naast deze exotische soorten zorgt het tuinafval ook voor een grote wildgroei van de brandnetel en de braam.

Economisch delict

Groenafval is niet alleen schadelijk voor onze huidige natuur, maar het is ook schadelijk voor de dieren die in de Nederlandse bosgebieden leven. Snoeiafval, van bijvoorbeeld de taxus (conifeer), is erg giftig. Er komen regelmatig meldingen binnengekomen van dieren die zijn overleden, omdat zij in waren gekomen met tuinafval van de betreffende plant. De dumpingen wordt hierdoor ook gezien als een economisch delict. De komende tijd zal er extra gecontroleerd worden op het illegaal dumpen van tuinresten. Voor het dumpen van tuinafval staan hoge boetes. Een boete voor particulieren kan al snel oplopen tot 750 euro, voor bedrijven kan dit oplopen tot 1500 euro.

Groencontainer huren bij afvalcontainerbestellen.nl

Gaat u binnenkort in uw tuin aan de slag? Bestel dan gemakkelijk en snel een container voor uw tuinafval via afvalcontainerbestellen.nl. Met behulp van de container kunt u op eenvoudige wijze grote hoeveelheden tuinafval verzamelen. Wij komen de container voor u brengen, halen deze na uw werkzaamheden voor u op en verwerken uw afval. Bestel uw groencontainer nu eenvoudig via onze !