Nieuwe producten gemaakt van afval | Afvalcontainerbestellen.nl

Nieuwe producten gemaakt van afval

Recycling is een hot topic. Steeds meer mensen zijn zich namelijk bewust van de consequenties van al het afval dat op aarde wordt geproduceerd en scheiden daarom hun afval. Maar wat gebeurt er eigenlijk met het afval nadat dit gescheiden is ingezameld? Een nieuwe generatie designers is opgestaan om er bruikbare attributen van te maken, zoals meubels, servies en fietsen.

Meubels van afvalstoffen

Meubels zijn gebruiksvoorwerpen die zich uitstekend lenen om van onconventionele materialen gemaakt te worden. Daarom worden afvalstoffen steeds vaker als basis voor nieuwe meubelstukken gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan afgedankt textiel, waarvan we jaarlijks zo’n 400.000 ton produceren in . Door het textiel fijn te snijden en de vezels vervolgens met een biologisch bindmiddel te vermengen kunnen van het textiel solide vormen gemaakt worden, die bijvoorbeeld weer als basis voor een nieuwe stoel kunnen dienen.

Nog iets minder voor de hand liggend zijn meubels gemaakt van mest. Paardenmest is hier bijvoorbeeld uitermate geschikt voor. Voordat de mest kan worden omgezet in een materiaal om meubels mee te maken, worden eerst de bacteriën verwijderd. Want die wilt u natuurlijk liever niet in uw huis hebben. Daarna wordt de mest gedroogd en worden er milieuvriendelijke hulpstoffen aan toegevoegd. Het materiaal kan uiteindelijk in een mal worden geperst om zo tot een meubelstuk te komen. Denk daarbij aan een kruk, tafeltje of zelfs een complete kast.

Fietsen van gerecycled plastic en metaal

Plastic is een uitermate sterk product dat lang mee kan gaan. Helaas wordt het materiaal ook vaak gebruikt om producten voor eenmalig gebruik mee te maken, zoals kleine petflesjes. Gelukkig kunnen deze wegwerpproducten gemakkelijk gerecycled worden en vervolgens worden ingezet om nieuwe producten van te maken. Zo kunnen er met behulp van een hittepers fietsonderdelen van gemaakt worden. Waardoor er inmiddels fietsen worden geproduceerd die volledig gemaakt zijn van gerecycled plastic en metaal.

Van sloopafval naar bouwmateriaal

Tot slot weten wij als geen ander dat ook geschikt is om nieuwe producten van te maken. Zo kan , dat bestaat uit betonresten of zelfs oude toiletpotten, gebruikt worden om nieuwe bakstenen van te maken. Het is daarom zonde om bouwafval zomaar af te danken, aangezien veel materialen een tweede leven zouden kunnen krijgen. Bent u zelf aan het slopen? Dan kunt u uw bouwafval verantwoord af laten voeren door hiervoor een container bij ons te huren. Wij zorgen er dan voor dat zoveel mogelijk van uw afvalstoffen hergebruikt kunnen worden.