Ruimtepuin een steeds groter probleem

Naar schatting vliegt er inmiddels meer dan acht miljoen kilo ruimteafval in een baan rond de aarde. Dit zijn bijvoorbeeld satellieten die niet meer gebruikt worden of stukjes van satellieten, ruimtevaartuigen en ruimtestations die in de loop der tijd zijn afgebroken. Doordat er steeds meer van dit ruimtepuin bijkomt, wordt het risico op een botsing tussen bijvoorbeeld satellieten en dergelijke brokstukken ook steeds groter. Hoog tijd dus dat er aandacht voor dit probleem komt.

Mogelijke oplossingen voor ruimteafval

Inmiddels zijn er daarom al een aantal partijen bezig om oplossingen voor het ruimteafval te bedenken. Zo zou een kunstenaar het afval graag willen gebruiken als duurzaam alternatief voor vuurwerk. Door de puinstukken gecontroleerd te laten verbranden in de dampkring, zou er namelijk een spectaculaire show van duizenden vallende sterren kunnen ontstaan.

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA richt zich juist op het ‘vangen’ van ruimteafval met behulp van netten, robotarmen en harpoenen. Inmiddels is bijvoorbeeld met behulp van een afgeschoten net, een stuk afval ter grootte van een melkpak gevangen, op een hoogte van ongeveer 300 kilometer.

Nog geen oplossing voor ‘ruimtegruis’

Voor zogenaamde stukjes ‘ruimtegruis’, puinstukken die kleiner zijn dan 5 centimeter, is echter nog geen oplossing bedacht. Deze stukjes zijn niet te zien op de radar, maar kunnen wel flinke schade aanrichten aan ruimtestations en satellieten. In 2016 was een stukje ruimtegruis bijvoorbeeld nog verantwoordelijk voor een flinke beschadiging aan een van de ruiten van het internationale ruimtestation ISS.

Puinoplossingen van Afvalcontainerbestellen.nl

Voor ruimtepuin kunnen we helaas nog geen oplossing bieden, maar voor al het puin op aarde kunt u gebruikmaken van onze voordelige puincontainers. Wij leveren onze afvalcontainers door heel , dus ook in uw regio. Bovendien kunt u op werkdagen zelfs een container voor dezelfde dag bestellen en is levering op ook mogelijk. U regelt het allemaal gemakkelijk via onze website.