Trend: huizen bouwen met bouwafval | Afvalcontainerbestellen.nl

Trend: huizen bouwen met bouwafval

Bij het slopen van een woning of bedrijfspand komt een hoop vrij. Denk bijvoorbeeld aan , cement, , glas en staal. Vroeger werd dit afval afgevoerd en verbrand of gestort. Tegenwoordig is de trend dat waardevolle afvalstoffen zoveel mogelijk hergebruikt worden. Dit zorgt namelijk niet alleen voor een reductie in de kosten die anders gemaakt zouden worden om het afval te verwerken, maar bespaart ons ook een hoop geld als het om de productie van nieuwe bouwmaterialen gaat. Waar slopen normaliter ongeveer 5 euro per ton kost, levert het bij de nieuwe werkwijze potentieel 4 euro per ton op.

Bouwafval hergebruiken

Bouwafval is een zeer grote afvalstroom, die jaarlijks circa 40 procent van het totale afval in vormt. Doordat er vervolgens weer gebouwen voor in de plaats komen, die gebouwd worden met nieuwe bouwstoffen, is de bouwsector bovendien verantwoordelijk voor ongeveer 50 procent van alle grondstoffen die er jaarlijks in gebruikt worden. Omdat dit een groot probleem is, is de bouwsector nu met man en macht bezig om het tij te keren. En niet onverdienstelijk, uit onderzoek blijkt namelijk dat een zorgvuldige ontmanteling van een huurwoning zo’n 20.000 euro aan waardevolle grondstoffen op kan leveren. Dit kan woningcorporaties met duizenden woningen flink geld besparen wanneer zij hun woningen vernieuwen.

Obstakels

Toch is het hergebruiken van vaak geen gemakkelijk opgave. Zo is het bijvoorbeeld veel makkelijker om hout opnieuw te gebruiken dan dat dit het geval is bij cement. Slechts 15 procent van cementafval kan op dit moment worden herwonnen om gebruikt te worden bij de productie van nieuw metselcement of . Daarnaast is het vaak ondoenlijk om grote hoeveelheden bakstenen te ontdoen van cementresten en worden de bakstenen daarom vaak gemalen en deels gebruikt bij de productie van nieuwe bakstenen. Er zijn dus nog flink wat hordes te nemen voordat al het Nederlandse bouwafval hergebruikt kan worden bij de bouw van nieuwe gebouwen.

Bouwafval verantwoordelijk af laten voeren door Afvalcontainerbestellen.nl

Wist u dat wij uw afval zoveel mogelijk gescheiden inzamelen? Op deze manier kunnen wij onze containers voordelig aanbieden, want uw waardevolle afvalstoffen kunnen dan immers hergebruikt worden. Het is daarbij wel van belang dat u een container bestelt die past bij het afval dat u heeft. U kunt bij iedere afvalcontainer op onze website lezen wat er wel en wat er niet in mag. Zo weet u precies waar u aan toe bent. Komt u er even niet uit? Dan helpt onze klantenservice u graag verder.