Zuidoost-Azië retourneert containers vol met afval uit het Westen
Indonesië heeft aangekondigd containers met afval terug te gaan sturen naar de Westerse landen van waaruit het afval afkomstig is. Een paar jaar geleden gaf China al aan geen afval meer te willen ontvangen uit het westen en stuurde het land containers met afval terug. Nu is ook Indonesië klaar met afval uit het westen en heeft het land al containers klaarstaan om de daad bij het woord te voegen. Momenteel gaat het om 49 containers met puin, plastic afval en gevaarlijke materialen. Het afval in de containers is afkomstig uit Amerika, Frankrijk, Duitsland, Australië en Hong Kong. Vaak zit er in de containers naast het plasticafval ook nog andere materialen die niet goed verwerkt kunnen worden. Daarom worden volgens Indonesië de wetten van het land geschonden.
Verkocht onder het mom van recyclage
Eerder al retourneerde Indonesië afvalcontainers richting de Verenigde Staten en de Filipijnen deden hetzelfde met 69 containers met afval afkomstig uit Canada. Nu is Maleisië voornemens om hetzelfde te gaan doen, om zo zijn berg plasticafval weg te werken. Het vuilnis wordt al jaren aan Aziatische landen verkocht onder het mom van recyclage. Maar in de praktijk levert het voor de landen minder op dan verwacht en is de ellende die zij ervan hebben groot. Het afval wordt namelijk niet altijd netjes verwerkt in de daarvoor bestemde fabrieken en het komt voor dat afval in plaats daarvan in rivieren en jungles wordt gedumpt. Gevolg hiervan is dat de bodem en het water in de desbetreffende landen vervuild raakt. Daarbij komt kijken dat de verbranding van het plasticafval gezondheidsrisico’s met zich mee brengt vanwege de luchtvervuiling, verontreinigd water en uiteindelijke ook weer illegale stortingen van het restmateriaal.
Conventie van Bazel
Op 10 mei dit jaar is besloten om gemengd plastic afval op te nemen in de Conventie van Bazel. Dit milieuverdrag ziet toe op de Internationale im- en export van gevaarlijke afvalstoffen. In het verdrag is opgenomen dat de exporteurs eerst toestemming moeten krijgen van het ontvangende land, alvorens het sterk vervuild, gemengd of niet recyclebaar plastic afval verscheept wordt. De VN hoopt dat de verplichting tot zo’n vergunning leidt tot controle op de wereldwijde plasticvervuiling. Het document is door 180 landen ondertekend. Alleen Amerika is nog de grote afwezige in de deelname aan de afspraken. De VS geeft aan zelf afspraken met landen te willen maken over de im- en export van verontreinigd plastic afval.
Huur makkelijk een afvalcontainer
U kunt zelf ook een bijdrage leveren aan het oplossen van het wereldwijde afvalprobleem. Door zoveel mogelijk afval gescheiden in te leveren, kan het namelijk makkelijker gerecycled en verwerkt worden. Gaat u binnenkort aan de slag met een verbouwing al dan niet aan huis of in uw bedrijf? Huur dan gemakkelijk een afvalcontainer voor het opslaan en afvoeren van de vrijgekomen afvalstoffen. Wij bieden u de keuze uit diverse containers voor verschillende soorten grofvuil, zoals bijvoorbeeld bouw-, puin- en groenafval.