Asbest gelijkend materiaal afvoeren | Afvalcontainerbestellen

Asbest gelijkend materiaal afvoeren doen wij niet

U heeft ongetwijfeld al vaak op het nieuws gehoord dat oude golfplaten, dakleien, rioolbuizen, schoorsteenpijpen, etc. kunnen bevatten. Hoewel asbest sterk, slijtvast, isolerend, brandwerend en bovendien goedkoop is, is het ook erg schadelijk voor de mens. Daarom mag het niet langer gebruikt worden in constructies en moeten alle oude constructies waar asbest in voorkomt bij het slopen met zorg verwijderd worden.

Bij Afvalcontainerbestellen.nl krijgen wij regelmatig de vraag of wij asbest of asbest gelijkend materiaal kunnen afvoeren. Het korte antwoord is; nee dit doen wij niet. Onderstaand leggen wij kort uit waarom en hoe u om moet gaan met asbest of asbest gelijkend materiaal.

Asbest of niet?

Eén van de vuistregels is dat bouwwerken na 1994 geen asbest meer bevatten. Bij het slopen van bouwwerken voor 1994 moet eerst een asbestinventarisatierapport worden opgesteld. Maar het is mogelijk dat er toch (illegaal) asbest terecht is gekomen in een nieuwer gebouw. Mocht u hier over twijfelen, dan doet u er goed aan om ook voor deze sloop een asbestinventarisatierapport aan te vragen. Daarentegen is het ook mogelijk dat er in een bouwwerk voor 1993 al helemaal geen asbest meer is gebruikt, dit moet echter wel worden uitgesloten. Asbest verdachte materialen zijn bijvoorbeeld: Colovinyl tegel, zeil / vinyl wat vaak bij scholen als een vloer bedekking wordt gebruikt, plint materiaal, golfplaten, dakplaten, ketelisolatie, kijkglaspakking, beplating cv kast, sommige isolatie materialen, sommige plaatmaterialen, isolatiekoord, sommige gevelbeplating, eternit beplating (blauw), cetasal plaat (grijs), eternit plaat (grijs), remschoenen, asbestkoord, pical platen.

Een ander punt waaraan je asbestvrij materiaal kunt herkennen is het kenmerk NT (nieuwe technologie). Wanneer dit kenmerk op het materiaal staat (bijvoorbeeld op een golfplaat) dan is het niet asbesthoudend. Zie afbeelding.

Kenmerk NT asbest

Asbest gelijkend materiaal afvoeren

In principe mag materiaal dat asbestvrij is worden afgevoerd door een ‘niet voor asbestwerk gecertificeerde’ aannemer of afvalbedrijf, zo ook Afvalcontainerbestellen.nl. Toch doen wij dit niet, omdat veel verwerkers het afval niet zullen accepteren. Het probleem is namelijk dat dit ‘schone’ afval tussen de rest van het afval terecht komt en dan niet meer geïdentificeerd kan worden als asbestvrij. Om te zorgen dat er nooit asbest tussen het afval terecht kan komen, wordt uit voorzorg al het asbest gelijkend afval geweigerd.

Wanneer u te maken heeft met asbest of asbest gelijkend materiaal dan raden wij u aan om een specialistisch bedrijf in te schakelen.

Container huren

Kijk van te voren dus altijd goed welk afval u wilt afvoeren, niet alles mag namelijk worden afgevoerd in een container. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar ons andere nieuwsbericht: gevaarlijk afval. Voor al het overige afval kunt u bij afvalcontainerbestellen.nl voordelig een in heel !