Meerlo is een dorp in de Nederlands-Limburgse gemeente Horst aan de Maas. Het was tot 1969 samen met de dorpen Blitterswijck, Swolgen en Tienray een zelfstandige gemeente, waarna het samengevoegd werd met Wanssum en Geijsteren tot de - sinds 2010 voormalige - gemeente Meerlo-Wanssum.
Het aantal inwoners bedraagt ongeveer 1760 . Het dorp bezit nog een aantal historische panden, waaronder de voormalige kasteelboerderij van het Kasteel van Meerlo, tegenwoordig ook Het Kasteelke genoemd, en voormalige burgemeesterswoning Huize Meerlo, door de plaatselijke bevolking ook wel Huize Nab genoemd, naar de laatste bewoonster voordat het pand door de gemeente werd aangekocht, en de uit 1662 stammende Sint Goarkapel.
Ook ligt er een grafheuvel van omstreeks 700 v.Chr.
Het dorp wordt doorsneden door de Groote Molenbeek die, evenals de Boddebroeker Loop, door recente herinrichting haar meanderende loop heeft teruggekregen, en ligt in een toeristisch aantrekkelijke omgeving met veel wandel- en fietsmogelijkheden. Het ligt ook aan het bekende Pieterpad, het langeafstandswandelpad van Pieterburen naar Maastricht. Bovendien is het onderdeel van het fietsknooppuntennetwerk.
De oudste akte van de schepenbank Meerlo is van 3 december 1468. Aktes werden gezegeld door de schout, plaatselijke heer of zelfs de pastoor. Het eigen wapen komt voor het eerst voor in 1651. Het toont Johannes de Doper met een herdersstaf die een opspringend lam aait. Voor een overzicht van de inhoud van de schepenbank zie de Externe link .
De oorspronkelijke Sint-Johannes de Doperkerk van Meerlo ontstond in het jaar 1500 Deze kerk werd rond 1934 vervangen, naar ontwerp van architect Hubert van Groenendael. Tijdens de oorlog had ook deze kerk veel te lijden van de oorlogsschade. In 1947 werd de kerk hersteld, en kreeg een roosvenster. In 1954 werd de toren herbouwd. Door Klokkengieterij Koninklijke Eijsbouts uit Asten zijn vier nieuwe klokken gegoten, die in de toren zijn opgehangen en die als volgt worden omschreven: 1. Fis, diameter: 109 cm; gewicht: 760 kg; naam: Maria; tekst: ik prijs de Heer. 2. A, diameter: 92 cm; gewicht: 450 kg; naam: Joannes; tekst: ik verkondig het Lam Gods. 3. B, diameter: 82 cm; gewicht: 320 kg; naam: Goar; tekst: ik kondig het offer aan. 4. Eis, diameter: 73 cm; gewicht: 225 kg; naam: Cornelius; tekst: ik roep de schapen naar huis. Op de grens van Meerlo en Wanssum staat de Sint-Goar kapel waar nog jaarlijks op 6 juli of de zondag er na een heilige Mis wordt opgedragen ter ere van Sint Goar, waardoor Meerlo de enige plaats in Nederland is waar deze heilige vereerd wordt.
Van 1969 tot en met oktober 1985 blijft Burgemeester M.J.A. René Dittrich nog, in de Gemeente Meerlo-Wanssum de Burgemeester.
Per 1 januari 2010 hoort Meerlo bij de gemeente Horst aan de Maas, samen met de dorpen Tienray en Swolgen uit de voormalige gemeente Meerlo-Wanssum. De dorpen Geijsteren, Blitterswijck en Wanssum zijn opgegaan in de gemeente Venray.
Frontaanzicht Huize Meerlo
Het Kasteelke
Zijaanzicht Huize Meerlo
Sint Goarkapel
Poortgebouw van Het Kasteelke met Pieterpadmarkering
De Groote Molenbeek met op de achtergrond de kerk St.Johannes de Doper te Meerlo
Vistrap in de Groote Molenbeek
Paneel van het Waterschap Peel en Maasvallei over de herinrichting van de Boddebroeker Loop
Veldkruis op de Keuter
Grafheuvel aan de Postbaan
Mariakapelletje Megelsum
Interieur Mariakapelletje Megelsum
Jozefkapelletje aan de Cocq van Haeftenstraat
Kunstgalerie Pacha Mama
Hoeve Lutjenshof in de buurtschap Megelsum
Hoeve Bekenhof
Monumentaal historisch pand anno 1771 aan de Hoofdstraat, momenteel in gebruik als Bed and Breakfast.
Meanderende Groote Molenbeek
Meanderende Groote Molenbeek met op de achtergrond het Kasteelke en links twee trekkershutten ten behoeve van Pieterpadwandelaars
Bron met ijzerhoudend water aan de Ham
Bron: wikipedia.