Someren-Heide is een ontginningsdorp van ongeveer 1500 zielen in de gemeente Someren. Het gebied waar Someren-Heide deel van uitmaakt lag sinds 1648 aan de grens tussen Staats-Brabant en het Spaanse Opper-Gelre. Bij de grenspaal moesten doorvoerrechten worden betaald. Dit duurde tot 1794, toen de Fransen binnenvielen. De carnavalsnaam van Someren-Heide luidt dan ook: 'Land van de Keijepoal'.
Tussen 1920 en 1930 werd de Somerensche Heide ontgonnen volgens een plan van de Heidemij en werden bijna 100 nieuwe boerderijen gebouwd. De bestaande wegen door de heide, de Kerkendijk en de Nieuwendijk, waren het uitgangspunt van de verkaveling. Op initiatief van de bewoners van deze boerderijen werd in 1932 een noodschool en in 1936 een noodkerk in gebruik genomen.
Na 1945 werden woningen en winkels rond de school en kerk gebouwd waardoor het huidige dorp is ontstaan. In 1961 werd een nieuwe kerk gebouwd volgens een ontwerp van Cees Geenen en Leo Oskam. Deze kerk is gewijd aan Sint-Jozef.
Sinds vele jaren heeft de gemeenschap van Someren-Heide een eigen politieke partij: Lijst Someren-Heide. Deze is sinds de verkiezingen met twee zetels vertegenwoordigd in de gemeenteraad van Someren.
Sinds 2005 kent de gemeenschap van Someren-Heide ook een eigen dorpsraad, Dorpsoverleg Someren-Heide genaamd.
Het grootste deel van de omgeving van Someren-Heide bestaat uit heide-ontginning, gekenmerkt door schrale grond, kaarsrechte wegen en intensieve veehouderij.
Ten noorden van Someren-Heide loopt de Peelrijt.
Ten zuidwesten van de kern ligt landgoed Boksenberg. Dit is een 167 ha groot droog naaldbos met dennen van 40 tot 50 jaar oud, dat geleidelijk een meer gevarieerd karakter zal krijgen. Er ligt een vijver in dit gebied, die gevormd is door zandafgraving. Door dit gebied, dat aansluit op de natuurgebieden van Sterksel, loopt een fietspad.
Someren-Heide heeft een recreatieboerderij voor groepsverblijf.
Naast het toerisme neemt ook de intensieve veehouderij een belangrijke plaats in. Er worden steeds grotere vleesvarkensbedrijven gebouwd. In 2007 vond een brand plaats in een zeer groot bedrijf waarin 7000 varkens gehuisvest waren. 2000 varkens kwamen daarbij om.
Sterksel, Maarheeze, Nederweert, Someren-Eind, Someren.
Bron: wikipedia.