Lierop is een dorp in de Nederlandse gemeente Someren, provincie Noord-Brabant. Op 1 januari 2012 telde Lierop circa 2192 inwoners. Tot 1935 was Lierop een zelfstandige gemeente.
In het jaar 2001 waren er plannen om heel het grondgebied van Lierop ten noorden van de A67 bij Helmond te voegen. De actiegroep 'Handen af van Lierop' en de val van het kabinet Paars II hebben dit verhinderd.
Lierop werd in 1155 nog geschreven als Lirdob en Lindor. In andere oude stukken werd Lierop vaak Leyendorp genoemd. Dit betekent 'dorp aan de Lije', en 'Lije' betekent: 'waterloop'. Op kaarten uit de 17e en 18e eeuw werd ook de naam 'Liedorp' gebruikt.
Lungendonk, Stipdonk, Hersel, Winkelstraat, Broekkant, Achterbroek, Boomen, Oeijenbraak, Heieind, Moorsel, Berkeindje, Vaarsche Hoef, Otterdijk, Renkant, Gildeplein
Op de plaats waar nu Lierop ligt zijn tal van archeologische vondsten gedaan, die deels uit het neolithicum stammen, van 10.000 tot 1700 voor Christus. Ook uit de IJzertijd zijn resten gevonden. Wellicht is Lierop ontstaan in de vroege middeleeuwen als onderdeel van een domein dat bezit was van de Duitse keizer, die het in de 10e of 11e eeuw verdeelde tussen het kapittel van Sint-Servaas in Maastricht en het Sint-Lambertuskapittel te Luik. Voor het wereldlijk bestuur van hun grondbezit stelden deze kapittels vaak lokale heren als voogd aan. Vóór 1155 was de kerk van Lierop voor de helft in het bezit van Gerardus de Werd en voor de andere helft van de heer van Cuijk, die destijds ook heer van Asten was.
Naar Lierop werd voor het eerst verwezen in een akte van de abdij te Postel uit 1155. De Hertog van Brabant claimde dat hij juridische zeggenschap had over de bezittingen van de abdijen. Tezelfdertijd stimuleerde hij de lokale heren om schenkingen aan de abdijen te doen, zodat zijn eigen macht meer en meer werd gevestigd, wat ten koste van Gelre ging. Het document bevestigde het bezit van goederen door de abdij van Floreffe, die de priorij van Postel had gesticht in 1135.
Lierop kocht in 1328 haar gemeenterechten van Hertog Jan III van Brabant. De gemeente werd begrensd door Eindehouts en Hoenderboom in het zuiden, en daarnaast ook Euvelwegen bij Heeze, Bullingsberg, Stipdonk en Vlerken .
De abdij van Postel bewerkstelligde vele ontginningen. Er werden hoeven gesticht te Moorsel, Boomen, Ter Hofstadt, Ten Berge, en Ten Eijnde, de Stipdonkse hoeve met de Stipdonkse Watermolen op de Aa, en het Slotje.Ook de Hertog van Brabant had veel invloed. In 1328 kende Hertog Jan III van Brabant gemeenterechten toe aan Lierop, waarbij men schepenbank werd ingesteld om recht te spreken.
De Gelderse Oorlogen leidden in 1543 tot een brandschatting door Maarten van Rossum, en ook de Tachtigjarige Oorlog bracht ellende vanwege doortrekkende en gelegerde troepen.
In Lierop en Mierlo vond er in 1595 een wreed heksenproces plaats.
In 1621 werd de priorij van Postel onafhankelijk van die van Floreffe en kwamen de bezittingen aan deze abdij, maar in 1648 werden ze onteigend door de Republiek der Verenigde Nederlanden, en ze kwamen in de 18e eeuw in handen van particulieren. Vervolgens eiste de inval van de Fransen , de Spaanse successieoorlog en de Oostenrijkse successieoorlog hun tol.
In lierop heeft destijds een kasteeltje gestaan “Cast van Luerop”. Op een kaart van Jacob Aertsz Colom “La Mayerie de Bolduc” wordt het kasteel van Lierop afgebeeld ter hoogte van de Oude Goorenweg. Op de kaart "pars Brabantiæ cujus caput Sylvaducis" wordt het "Casteel tot Lierop" genoemd.
In 1778 werd het eerste raadhuis gebouwd, terwijl in 1876 een nieuw gebouw in gebruik werd genomen. Dit deed als zodanig dienst tot 1935, toen Lierop ophield als zelfstandige gemeente te bestaan.
Vanouds stond de parochiekerk van Lierop te Asten, hoewel Lierop al voor 1155 een eigen kapel kende. In 1569 splitste de Lieropse parochie zich af en kreeg een eigen pastoor, doch de toenmalige kerk kwam in 1648 in handen van de protestanten, die in 1650 een predikant aanstelden voor Someren en Lierop. De katholieken bouwden een schuurkerk in 1664, terwijl ze in 1798 hun oorspronkelijke kerk terugkregen. Deze werd pas in 1821 weer daadwerkelijk in gebruik genomen, maar ze werd gesloopt in 1898. Toen was de nieuwe, tegenwoordig nog bestaande, kerk gereedgekomen.
Lierop is omringd door natuurgebieden. Wateren zijn de Kleine Aa, de Meervensche Loop, de Vleutloop en Zuid-Willemsvaart en bij Lungendonk het Eindhovens Kanaal.
Er zijn diverse wandelroutes en fietstochten via het Fietsroutenetwerk, mogelijk in dit gebied. Ook passeren er twee langeafstandsfietsroutes het dorp, namelijk de LF7 "Oeverlandroute" en de LF13 "Schelde-Rheinroute".
Vlierden, Ommel, Asten, Someren, Someren-Heide, Heeze, Mierlo, Helmond.
Bron: wikipedia.